Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

2012



Του Μπέππε Γκρίλλο

Τι θα γίνει το 2012; Τι θα απογίνουμε; Μήπως θα το ανακαλύψουμε σιγά-σιγά; 

Υπάρχουν ήδη ορισμένα σημάδια. Το 2012 θα είναι έτος επιβίωσης ενώ το 2013 ακόμη πιο σκληρό. Μας περιμένει μια διετία «φωτιά». Η ανεργία θα πάει στα ύψη. Θα ξοδεύουμε ολοένα λιγότερο «τσιμπώντας» από τις αποταμιεύσεις μας (όποιος έχει) για να μπορέσουμε να κρατήσουμε σε κάποιο επίπεδο το επίπεδο ζωής μας. Η ρευστότητα θα μεταβληθεί σε αγαθό ολοένα πιο σπάνιο. Οι τράπεζες δεν θα δανείζουν τις επιχειρήσεις, πολλές επιχειρήσεις θα κλείσουν στριμωγμένες μεταξύ μείωσης της παραγωγής και έλλειψης δανείων. Σιγά-σιγά θα ολοκληρωθεί η διαδικασία που ξεκίνησε το 2008

Μετά τα κράτη και τις τράπεζες ο «ιός» θα κτυπήσει τις επιχειρήσεις. Και το πρόβλημα είναι ότι μετά τις επιχειρήσεις δεν υπάρχει τίποτα. Οι αποθήκες θα γεμίσουν από απούλητο εμπόρευμα και οι δρόμοι από άνεργους, δίχως δουλειά. Σε τι χρειάζεται το εμπόρευμα όταν κανείς δεν θα μπορεί να αγοράσει; Η μεγα-μηχανή του διεθνούς εμπορίου θα μπει στο «ρελαντί» έως ότου σταματήσει. 

Δίχως χρήμα, δίχως δουλειά και με την χώρα σε σοβαρή ύφεση, θα αυξηθεί η μετανάστευση, κυρίως των νέων, σε χώρες της Ευρώπης αλλά και στην Κίνα και σε χώρες της Λατινικής Αμερικής. Η ζωή θα είναι μαύρη για όποιον θα μείνει εδώ. Οι τιμές θα αυξάνονται μαζί με τον πληθωρισμό. Η κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει τα τοκοχρεολύσια των ομολόγων που θα φθάσουν τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ. Για να το κάνει θα πρέπει να αυξήσει τους φόρους στα είδη πρώτης ανάγκης και να πληρώνει μόνο μέρος των συντάξεων και των μισθών των δημόσιων υπαλλήλων. 

Το 2012 οι τιμές των ακινήτων θα μειωθούν μεταξύ 10 και 20%. Οι πωλητές θα είναι πολλοί αλλά οι αγοραστές λίγοι. Πρέπει να προετοιμαστούμε για μια οικονομία πολέμου. Να μην κάνουμε χρέη και να εξοφλήσουμε, εάν δυνατόν, αυτά που ήδη έχουμε - αν έχουμε - κάνει. Να μην αγοράζουμε μετοχές και ομόλογα δημοσίου, να μην βάζουμε δόσεις και να κόψουμε τα περιττά έξοδα. Οποιος έχει αποταμιεύσεις θα πρέπει να ανοίξει λογαριασμούς σε περισσότερες τράπεζες ή, ακόμη καλύτερα, στο ταχυδρομικό ταμιευτήριο. Καλύτερα ακόμη, ας επενδύσει σε αγροτεμάχια, σε καλλιεργήσιμη γη. Η γη είναι η καλύτερη διασφάλιση για το μέλλον. 


Ενωθείτε σε ομάδες αλληλέγγυας αγοράς, δημιουργούνται ολοένα περισσότερες στις πόλεις. Όταν θα περάσει η κρίση θα είστε πιο δυνατοί, θα έχετε μάθει να δίνεται αξία στα σημαντικά πράγματα αυτής της ζωής και στον χρόνο σας. Ποιος ξέρει… Ισως να είναι πραγματική ευλογία η περίοδος που μας περιμένει. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.